Přeskočit na obsah

Skořápky proti kašli

V dnešním rychlém příspěvku se chci zaměřit na SKOŘÁPKY vlašských ořechů, které obyčejně hned po vylouskání oříšků vyhazujeme. Málokdo však ví, že když si z nich připravíme odvar, tak nám docela rychle uleví při nachlazení a od kašle všeho druhu. Je tedy fajn mít pár skořápek stále po ruce a to zejména v přechodových obdobích roku jako máme zrovna teď, kdy zima odchází a jaro pomalu přichází.

Pomalý, který se mi nejvíce osvědčil:
– cca 10 – 12 ořechů roztlučeme a skořápky z nich namočíme do 1/2 litru čisté vody
– necháme 12 hodin louhovat a potom přivedeme celé k varu a krátce povaříme (cca 5 minut) a nakonec scedíme
– vlažný popíjíme během celého dne

Rychlý, když nechceme čekat 12h, máme akutní potíže a potřebujeme si co nejdříve od kašle ulevit
– vezmeme stejné množství skořápek i vody jako u pomalého způsobu přípravy a rovnou je dáme do hrnce a 30 minut je povaříme
– pak odvar scedíme, necháme vychladnout a taktéž popíjíme po celý den


Odvar má hnědavou barvu a chutná mírně medově. Můžeme ho pít několik dní po sobě. Úleva by se však měla dostavit již tentýž den nebo na druhý den.

Odvar ze skořápek se používá nejenom proti kašli či nachlazení, ale i v případě
– nedostatku jódu v organismu (popíjí se 1-4 měsíce před každým jídlem)
– zmírnění příznaků cukrovky (1x za 6 týdnů se v jednom dni postupně vypije 3 – 4 šálků odvaru, dlouhodobě)

You cannot copy content of this page